Myslím, že na tomto dortu se toho moc pokazit nedá. Důležité je použít kvalitní a čerstvé ingredience a dát si na dortu záležet. To ale snad platí pro všechny recepty! Základem je klasický piškotový korpus. Na korpusu si dávám záležet při vyšlehávání vajíček. Musí vzniknout opravdu tuhý sníh a žloutky s cukrem je potřeba šlehat tak dlouho, až směs ztuhne.
Na korpus potřebuji:
- 5 vajíček
- 5 lžic horké vody
- 250 g hrubé mouky
- 200 g cukru
Oddělím bílky od žloutků, bílky vyšlehám v tuhý sníh a k žloutkům přidám horkou vodu. Vyšlehám do pěny a přidám cukr, šlehám tak dlouho, až žloutky zesvětlají a směs ztuhne. K vyšlehaným žloutkům postupně (a opatrně) vmíchávám sníh a hrubou mouku. Když se vše spojí, naleji těsto do předem vymazané a pečícím papírem vyložené dortové formy. Peču ve vyhřáté troubě na 180°C po dobu cca 40 min.
Korpus nechám zcela vychladnout a mezitím si připravím krém.
Na krém potřebuji:
- 200 g másla
- 150 g cukru
- vanilkový pudink – uvařený podle návodu a vychladnutý
Utřu máslo s cukrem a postupně vmíchávám pudink.
Kromě krému potřebuji ještě rybízovou marmeládu a kvalitní hořkou čokoládu. Čokoládu nechám rozpustit ve vodní lázni.
Dort nakonec rozkrojím na tři části – první “patro” namažu krémem, druhé marmeládou a třetí opět krémem. Strany uhladím zbylým krémem a na vrch namažu tenkou vrstvu marmelády a poleji rozpuštěnou čokoládou.
Až čokoláda ztuhne, můžu dort krájet. Důležité je nahřát nůž vařící vodou, aby čokoláda na povrchu nepopraskala.